De duivensporthistorie van de familie Sanders.

geschiedenisDe duivensport kwam in de familie door onze vader/opa  Hent Sanders uit Nijmegen. Begin jaren ’50 van de vorige eeuw, is onze vader begonnen met de duivensport. Om precies te zijn op de Waalkade waar nu het Holland casino staat. Er werdt destijds een zolderhok getimmerd met planken die op het waalstrandje waren aangespoeld en spijkers werden toen nog gevonden op straat. De kromme spijkers werden recht geslagen en zo was het 1e duivenhok op de zolder een feit. De broedhokken werden gemaakt van sinasappelkistjes.(zie foto A daar ziet u nog de duivenklep). De duiven werden toendertijd gevoerd met rijst, bonen en brood!

Een van de eerste duiven die mijn vader kreeg was een duif die St.Vincent (1050 km) had gevlogen. WAT WAS HIJ TROTS OP DEZE DUIF!….  Alle duivenmelkers/vriendjes mochten hem zien. Er was een maar  aan aan deze St Vincenter……………. de duif was pas 3 maanden naar de lossing van St.Vincent thuis gekomen, maar er was een start!

In 1962 trouwden onze vader met onze moeder Miene, ze gingen wonen op de Lage Markt boven de Olifant dichtbij de waalkade (zie foto B en C). Op dat adres werd op de zolder ook een duivenhok gebouwd en niet veel later werden Carlo in 1963 en Ronny  in 1965 daar geboren. Ook daar werd  hard gevlogen, en op de geboorte dag van onze zus Mary (18-8-1967) pakte onze vader een derby hoofdprijs op Nationaal Orleans en een horloge.

geschiedenis3 geschiedenis2

In 1970 moesten wij verhuizen wegens renovatie naar de Begijnestraat 25 (zie foto C). Daar werd ook een duivenhok geplaatst op de schuur, vanaf die tijd werden Carlo en Ronny betrokken in de duivensport. Ik Ronny, weet nog ….dat de roodkrassen, en roodvale duiven van mij waren. En dat ik als kleine jonge mee mocht op de brommer naar het duivenlokaal van postduivenvereniging “de Zwartkras”. Ik ging meer mee voor de: limonade en chocolade repen en bierworstjes, dan voor de duiven.. En zondags als de duiven thuis kwamen gingen Carlo en ik kijken hoe ze thuis kwamen, maar we mochten niet bewegen en ook geen lawaai maken.

Geschiedenis

In 1978 moesten wij ook weer verhuizen wegens renovatie, maar gelukkig niet zo ver 6 huizen terug op de Begijnenstraat 13 (zie foto D nog voor de renovatie). Daar was bijna geen plaats om een duivenhok te plaatsen dus besloot mijn vader maar te gaan stoppen met de duivensport. Tien jaar werd er niet meer gevlogen maar naast ons huis lag een tuin van een winkelpand. Dat winkelpand lag aan de Lange Hezelstraat waar het onkruid  wel 5 meter hoog stond. Er werd contact opgenomen met de eigenaar van de tuin. Die eigenaar bleek later een oude vriend te zijn van mijn vader, en er werden afspraken gemaakt dat wij de tuin kregen maar dan moesten wij hem wel onderhouden, en er werd afgesproken dat er een duivenhok geplaatst zou worden van 12 meter. Op foto E ziet u het jonge duivenhok, dit hok was echt een superhok hierop werden vele jonge duiventitels behaald en kettinguitslagen. Op foto F zaten de weduwnaars en weduwduivinnen.
In 1988 zijn mijn vader en ik Ronny weer begonnen met de duivensport onder de naam H. Sanders & Zoon uit Nijmegen, en zijn wij lid geworden van p.v. Columba. We besloten om het goed aan te pakken, niet op een paar centen te kijken en met het beste uit het beste te starten.  Nadat  wij lang en goed rond gekeken hadden kwamen wij terecht bij Bennie Ebbers te Diepenheim, het hok met wellicht de meeste en meest zuivere Meulenmansduiven van Nederland

geschiedenis geschiedenis

Uit al zijn topkwekers verhuisden jongen naar Nijmegen. O.a. uit “De Rode Topkweker” rechtstreekse zoon uit het oude stamkoppel van Karel Meulemans verder nog uit “Zoon Jaarling”,”Zoon Wittekrop”, “Zoon Kadet”, “Dochter Benjamin” “Dochter Schoondonker etc.Deze duiven werden deels zuiver gehouden en de rest gekruist met duiven van Frits Boersma uit Wolvega (ras Meulemans x Janssen Arendonk).
Met deze rasduiven konden de resultaten niet uitblijven. Na korte tijd werden er prachtige uitslagen gemaakt. En de kettinguitslagen gingen verder dan het verenigingsniveau  en kring.

De liefhebbers van Kring Nijmegen (600 leden), afdeling E (1100 leden), en na de nieuwe indeling, de regio 4 (1425 leden) en de gehele afdeling 8 GOU (5000 leden) kwamen er al snel achter dat er rekening gehouden moest worden met H. Sanders & zoon uit Nijmegen. Vele 1e kampioenschappen, 1e duifkampioen, 1e prijzen werden er behaald. Zelfs op nationaal niveau werd er mee gedaan voor de kampioenschappen.

Totdat er in 1998 een bericht kwam dat ze de winkelpanden in de Lange Hezelstraat  zouden gaan renoveren, en dat wij de tuin weer moesten afstaan. Er werd toen besloten om alle vliegduiven te verkopen, maar de kweekduiven te behouden. Er werd een nieuw duivenhok gekocht bij de firma Buitenhuis in Elburg, en dat hok werd onder gebracht bij onze zus Miranda in Weurt.

geschiedenis7 geschiedenis8

Midden jaren ‘80 is Carlo begonnen met de hondensport, hij woonde toen al samen met zijn grote jeugdliefde Monique eerst in Beuningen en later in Millingen aan de Rijn. Ze besloten een hond te gaan nemen en het werd een Parson Jack Russel, Jacky. Met Jacky werden tentoonstellingen bezocht en Jacky won regelmatig een 1e prijs. Carlo en Monique kwamen daar in contact met Engelse keurmeesters en er werd een afspraak gemaakt om eens een keer langs te komen in Engeland, daar zat tenslotte de absolute wereldtop onder de Jack Russels.
Destijds mochten er nog geen honden ingevoerd worden vanuit Engeland naar Nederland, maar ze hadden een hele mooie pup gezien. Er werd besloten om deze pup mee te nemen naar Nederland, maar hoe? In een doos werd deze pup mee gesmokkeld op de ferry van Dover naar Calais en toen over de Franse grens naar Nederland. Later zijn er zo nog meer honden bij gekomen, en is Carlo een kennel begonnen onder de naam “Hunting Fultess” Het werd een succes, vele internationale shows werden er gewonnenen en  europese titels werden er behaald en zelfs 3 x WERELDKAMPIOEN. Heden ten dage loopt het bloed van de kampioenshonden van nu, nog met in hun stamboom de naam van de kennel van Carlo en Monique  De afgunst destijds was heel erg groot en de uitdaging werd minder want 3 x WERELDKAMPIOEN  was immers toch het hoogste wat je kon halen. Er werd besloten om een aantal honden onder te brengen bij vrienden en zelf werden er 4 Jack Russels aangehouden.

Geschiedenis9

Carlo was altijd een trouwe kijker als Hent en Ronny duiven mee hadden op de vluchten. Totdat Carlo zelf wel met duiven wilde beginnen. Carlo had een buurman Siem Groothuizen die  vroeger ook  duiven heeft gehad en die wilde wel een combinatie aangaan. Toen is de combinatie Sanders-Groothuizen van start gegaan in Millingen aan de Rijn in 1997. De eerste duiven die zij kregen kwamen uit de kweekduiven van Hent en Ronny met deze duiven werd toen gelijk top mee gevlogen en werden toen in dat jaar 5e van  van de toen nog grote kring Nijmegen. Hun hoogtepunt was in 1998 met de 1e Ruffec in de regio tegen 2177 duiven en een 5 NPO op teletekst.

Omdat Ronny aan een nieuwe uitdaging toe was en in Nijmegen je bijna in geen een wijk een duivenhok mocht plaatsen, besloot Ronny te verhuizen naar Millingen aan de Rijn. Ronny en Carlo in de zomer van 2000 een combinatie aan te gaan, nu als de gebroeders Sanders. Alle kweekduiven die tot dan in Weurt zaten werden naar Millingen. In 2001 ging het gelijk weer fantastisch er werd 2 x een 1e prijs gespeeld in de kring 2. 1e Cantilly 2028 duiven met de “Jack”,en 1e Bourges 1146 duiven met de “Kimberly”(vloog 12 minuten los in fondclub Wijchen). In 2002 werden de eerst contacten gelegd met Gerard Koopman, er werden dat jaar 5 duiven gekocht uit de kweekduiven bij Gerard. En er werd een afspraak gemaakt voor 20 jonge duiven van 2003 waar mee gevlogen zou worden.

In 2004 tot 2006 was het duivenvirus bij Ronny aangetast door prive problemen, en gingen de duiven op een laag pitje., en omdat Carlo ging verhuizen in 2005 werd er bijna niet gevlogen in 2004, 2005 & 2006.
In 2007 zijn de Gebroeders Sanders weer bij elkaar gekomen en vroegen zich zelf af!  Wat gaan we doen STOPPEN of doorgaan met de duivensport?